Историческа, археологическа и археоастрономическа интерпретация

сряда, 4 декември 2013 г.

История на проучванията

Павлина Петрова

тракийско скално светилище
Червеният маркер сочи бяла точка на самолетната снимка,
където е скалната тераса на светилището на Слънцето
Тракийският култов център се намира в началото на старопланинския проход при с. Веселиново, Шуменско. Състои от три скални светилища, отделни оброчни камъни и три пещери при водопада, наричан от местното население “Скока”. Към комплекса вероятно се отнася едно малко укрепено селище, чиито жители трябва да са поддържали прохода и може да се предполага, че огромната каменоделска работа по превръщането на скалните тераси в светилища е извършена от тях.

Най-сложно устроено е голямото скално светилище, известно в околността като “Софрата на Вълчан войвода” заради много разпространената легенда за прочутия войвода и неговите съкровища. Тракийското светилище е било посветено на най-великия от боговете, олицетворяващ Слънцето, и в същото време е служело за провеждане на редица астрономически експерименти. По тази причина за проучването на светилището беше образуван колектив от различни специалисти с ръководител н. с. д-р Павлина Хр. Петрова, завеждащ отдел Археология на Дирекция КИН – Шумен и членове подп. инж. д-р Андрей Андреев и подп. инж. д-р Юрий Дачев преподаватели от ВВУАПВО – Шумен, д-р Димитър Колев и Веселина Колева астрофизици от НАО Рожен. Техническата документация е резултат от работата на служителите на Дирекция КИН Бойчо Христов и Иван Иванов.

Богатата визуална документация на паметниците дължим на Младен Кожухаров - гр. Шумен. Незаменима беше помощта на населението от с. Веселиново. Не ми е възможно да изредя всички участници в разкопките, но едно име трябва да напиша непременно - Мария Илиева, завеждащ библиотеката и читалището на селото. Сърдечно ѝ благодаря за сътрудничеството!

Проучванията се проведоха в периода 1994 - 1999 год. Резултати от тях са публикувани в два сборника на европейската организация по археоастрономия (SEAC). Отделни проблеми са публикувани в годишниците на Дирекция КИН - Шумен.

Историята на комплекса, представена тук, се основава на археологическите и теренните проучвания в землището на с. Веселиново, Шуменско, на изследванията на български и чуждестранни учени в областта на археологията и историята на древния свят, на постиженията на интердисциплинарните науки и преди всичко на археоастрономията, на документи от историята на картографията и математиката. Останаха още многобройни бели петна, които само едно чудо може да запълни.

Павлина Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар